Grolanda IF

Referat

Referat: Vedums AIS - Grolanda IF

Kvalplatsen säkrad!

Lördagens helt avgörande match hemma mot Grolanda slutade med en stabil 2-0 seger efter en ok insats från vår sida. Nu väntar ett rafflande kvalspel.

Enligt order från undertecknad startade vi matchen i ett högt tempo och vann jättemycket bollar på Grolandas planhalva. Bortalaget som spelade för att undvika nedflyttning till Div VI hade svårt att hänga med och med lite bättre skärpa i de avgörande passningarna hade vi kunnat ta ledningen redan under matchens första minuter.

Ledningsmålet lät dock inte vänta på sig utan i den 11:e minuten slog vi till med ett riktigt vackert anfall på högerkanten där Daniel Josefsson och Fredrik Möller hjälptes åt att friställa Tommy Jonsson. Tommy gjorde inget misstag utan rundade kallt målvakten och placerade in 1-0 i tom kasse.

Efter målet fortsatte vi att spela ganska bra i ytterligare några minuter, men sedan tappade vi som så många gånger tidigare den här säsongen initiativet. Grolanda lyfte konstant långa bollar mot deras ensamma forward och i det här momentet var vi alldeles för passiva i försvarsspelet. Under en ca 20min lång period var det istället Grolanda som var det något mer spelförande laget. Vi föll väldigt långt ner med laget vilket gjorde att Grolanda kunde utnyttja ytan mellan vår backlinje och mittfält. Å andra sidan lyckades man inte skapa någon riktigt het målchans förutom ett misslyckat inlägg som Håkan fick sträcka sig efter.

De sista 10 minuterna av halvleken ryckte vi upp oss lite och tog i alla fall hand om initiativet igen. Vi hade några bra tillfällen att utnyttja några kontringar, men precis som inledningsvis hade vi inte skärpan i de avgörande situationerna.

Trots allt ledning i paus, men Grolanda kändes samtidigt inte ofarliga. Det var dock ett annat VAIS i den andra halvleken. Vi startade halvleken precis lika bra som i den första och pressade tillbaka bortalaget. Aggressiviteten i försvaret var också av en helt annan karaktär och backlinjen tillät aldrig Grolanda att få fast bollen på vår planhalva. Starkt av killarna att verkligen ta till sig av den konstruktiva kritiken i paus och verkligen kliva in med full kraft i den andra halvleken.

Trots det stora spelövertaget vaskade vi inte fram mängder av lägen att utöka ledningen och alla vet hur bräcklig en uddamålsledning är. Efter ett konstant tryck från vår sida kunde Fredrik Möller äntligen frälsa oss med sitt 2-0 mål efter ca 70 minuter. Fredrik tog sig på karakteristiskt vis in från vänstersidan och avslutade otagbart i det bortre krysset – vackert!

De sista 20 minuterna fortsatte vi att kontrollera händelserna helt och hållet. Tempot i matchen sjönk betydligt och troligtvis dämpades bortalagets humör en del när det kände att vi var numret större. Precis som i den första halvleken hade vi oerhört svårt att slå den avgörande passningen och därför uteblev många av de bra situationerna. Visst skulle vi kanske ändå gjort både ett och två mål ytterligare, men det viktiga var att vinna matchen.

När domaren blåste av matchen var det först en lättnad som spred sig i laget innan stämningen givetvis stegrades till höga nivåer! Faktum är att VAIS aldrig tidigare lyckats så här bara i seriesammanhang så nu är vi också historiska!

Nu väntar att ovisst kvalspel där vi fortfarande inte vet något om vilka våra motståndare blir. Helt klart är att vi verkligen ska göra allt för att göra så bra ifrån oss som möjligt. Jag känner absolut ingen mättnadskänsla och det tror jag inte att någon annan heller gör. Mycket i ett kvalspel avgörs på det mentala planet och därför ligger mycket ansvar på tränarstaben att få alla 100% förberedda inför vad som komma skall.

Vi ska givetvis göra allt vi kan för att ta ett kliv upp nu när det är jubileumsår och allt. Hoppas också på ordentligt med stöd från publiken vid sidan så att vi med er hjälp kan lyfta oss ytterligare en nivå!

Skribent: Marcus Wallin